Tandheelkunde

Tandproblemen komen vaak voor bij knaagdieren (meestal bij cavia’s en chinchilla’s) en konijnen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat hun tanden continu groeien en op de juiste manier dienen af te slijten.

De juiste voeding is van groot belang. Voor cavia’s, chinchilla’s en konijnen geldt het mantra ‘HOOI HOOI HOOI’! Meer over de juiste voeding per dier, vind je onder de link ‘info’. Helaas cirkelen er heel wat onwaarheden omtrent de juiste voeding en hebben vooral konijnen en cavia’s reeds tandproblemen ontwikkeld wanneer wij ze voor de eerste keer zien in onze praktijk. Die problemen kunnen gaan van heel beperkt tot heel ernstig. Merendeel van deze dieren is na een kleine of grote ingreep weer goed vertrokken mits het voedingspatroon wordt aangepast.

Sommige dieren hebben ook aangeboren tandafwijkingen. Een deel daarvan kan verholpen worden, een ander deel niet. In dat laatste geval kan het zijn dat de patiënt om de x aantal weken of maanden moet terug komen om de tanden wat bij te werken, indien nodig met lichte sedatie. Ook hier blijft de juiste voeding cruciaal.

Omdat CURIOVET zich volledig toegelegd heeft op de bijzondere dieren, spreekt het voor zich dat een groot deel van de agenda ingevuld wordt met tandoperaties. We hebben dan ook de nodige kennis en apparatuur voorhanden in de praktijk.