Dierenarts voor cavia’s

Dierenarts voor cavia’s

Welkom bij onze uitgebreide gids over de zorg en gezondheid van jouw pluizige metgezel – de cavia!

Bij de dierenarts is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke behoeften van deze geliefde huisdieren.

Onze website biedt een schat aan informatie, variërend van voedingsadvies tot medische zorg, om ervoor te zorgen dat jouw cavia een lang, gelukkig en gezond leven leidt.

Ontdek waardevolle tips en richtlijnen om samen met jouw dierenarts de beste zorg voor je cavia te garanderen. Laten we samen streven naar het welzijn van deze charmante kleine wezens!

Oorsprong van cavia's

De cavia komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte. Ze leven daar samen in grote groepen, daarom is het dan ook absoluut af te raden om cavia’s alleen te houden, zo blijven ze gelukkig en voelen ze zich het veiligst. Om eventuele conflicten te vermijden, is het best om de groep te laten bestaan uit allemaal gecastreerde mannetjes, allemaal gesteriliseerde vrouwtjes of gesteriliseerde vrouwtjes met gecastreerde mannetjes als koppeltjes.

Een koppel caviaatjes heeft minstens een verblijf van 2 vierkante meter nodig. Als bodembedekking raden we hennepvezel. Voorzie ook voldoende schuilplekken, minstens één of twee per cavia. Gemiddeld leeft een cavia zo’n 6 á 8 jaar

Cavia’s kunnen beter tegen de kou dan tegen de warmte, daarom is het belangrijk om – indien ze buiten zitten – voldoende schaduwplaatsen te voorzien. In de winter is een tocht- en vochtvrij schuilhok noodzakelijk. We raden aan om een laag stro te plaatsen binnen de schuilplekken om een goede isolatie tegen de kou te verzekeren.

Eten van cavia's

Het basisvoer van de cavia bestaat vooral uit (goede kwaliteit) hooi en groene groenten, daarnaast een soeplepel samengeperste korrels per dag. Muesli mixen zijn absoluut af te raden, aangezien deze tandproblemen en maag darmproblemen veroorzaken. Cavia’s drinken meer uit een drinkflesje als uit een drinkbakje, maar beide kunnen voorzien worden. Ze kunnen, net als de mens, geen vitamine C aanmaken, daarom is het belangrijk om dagelijks groene groenten te geven. Bij ziekte of stress kan je extra vitamine C toedienen aan de hand van supplementen. Deze zijn altijd beschikbaar in de praktijk.

Tandproblemen bij cavia's

Vaak voorkomende gezondheidsproblemen zijn tandproblemen, vandaar dat jaarlijkse controle wel aan te raden is omdat deze reeds vroeg opgespoord en behandeld kunnen worden voor ze escaleren. Bij tandproblemen zie je dat ze selectiever gaan eten, minder eten, of trager eten. Ook kwijlen en traanvloei zijn mogelijke symptomen waarmee je best langskomt.

Na een klinisch onderzoek kunnen er dan RX-foto’s genomen worden om de ernst van de tandproblemen in kaart te brengen. In veel gevallen is het nodig om het tandprobleem operatief te gaan verhelpen. Preventie blijft echter de beste behandeling, dus goede, niet te suikerrijke en kwaliteitsvolle voeding is de boodschap!

Steriliseren van cavia's

Vrouwelijke cavia’s raden we aan om preventief te steriliseren, aangezien heel veel cavia’s last krijgen van hormonale cysten die uiteindelijk indrukwekkende groottes kunnen aannemen met alle gezondheidsproblemen van dien

Ziektes bij cavia's

Cavia’s hebben geen ziektes waartegen ze routinematig moeten gevaccineerd worden

Bij jonge dieren moet je opletten voor schimmelinfecties: die geven vaak kale plekken en jeuk en kunnen erg snel verspreiden (zowel naar andere cavia’s als naar de mens!). Door gebruik te maken van een Woodse-lamp  of een In-house PCR test, kunnen we in de praktijk gemakkelijk en snel de diagnose stellen en een behandeling opstarten.

Een schurftinfectie komt ook regelmatig voor en kan bij ernstige infecties epilepsie-achtige symptomen veroorzaken. De diagnose is in de praktijk vlug vast te stellen door microscopisch onderzoek waarna de behandeling door middel van antiparasitaire pipetjes onmiddellijk gestart kan worden.

Bij vrouwelijke cavia’s zien we vaak vaginale stenen. Ook blaasstenen of andere blaasproblemen (zoals sludge in de blaas, waardoor ze moeilijk kunnen plassen) komen, bij zowel vrouwelijke als mannelijke cavia’s, regelmatig voor. Deze kunnen onder sedatie met behulp van een endoscoop verholpen worden. Hou er rekening mee dat het prooidiertjes zijn en ze dus alle tekenen van verzwakking erg gaan verbergen, vaak tot het al ver geëscaleerd is. Kort op de bal spelen is dus de boodschap.

 

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.