Microscopie

Bij CURIOVET voeren we zelf microscopisch onderzoek uit: afdrukpreparaten, parasitair onderzoek en diffquickkleuringen voor cytologisch onderzoek. Dat betekent sneller uitsluitsel over wat er al dan niet mis is dan wanneer de staaltjes opgestuurd worden naar het labo.

Mestonderzoek onder de microscoop

Mest kan ons veel vertellen over de gezondheid van uw dier. Nog voor het dier symptomen van ziekte vertoont, kunnen problemen dikwijls wel al opgespoord worden via een meststaal. Dat geldt voor alle bijzondere dieren, maar bij uitstek voor reptielen en vogels. Zeker als het om preventie gaat.

Mestonderzoek wordt aangeraden vlak na de aanschaf van een reptiel of buitenvogel (bvb. kippen). En al zeker als het de bedoeling is om ze samen te zetten met dieren die je al hebt. Het is aangewezen om de mest van je reptiel(en) of (buiten)vogel(s) twee keer per jaar te laten nakijken. (Het dier zelf één keer, tenzij het ziek is natuurlijk. Dan kom je er best meteen mee langs.)

Dat kan op twee manieren. Of je brengt de mest mee als je op consultatie komt. Of je brengt de mest binnen, los van een consultatie.

Een meststaal binnen brengen zonder consultatie. HOE?

  • Zorg ervoor dat de mest zo vers mogelijk is. Liefst minder dan 24uur. Minder dan 48uur kan ook, maar houd er dan rekening mee dat we er veel minder op kunnen zien. Ouder dan 48 uur heeft weinig zin.
  • Stop de mest in een goed afsluitbaar potje. Dat potje hoeft niet steriel te zijn, maar wel proper.
  • Stop het potje in een zakje.
  • Steek in dat zakje een blad met 1) de gegevens van jouw dier (diersoort, naam van het dier*, eventuele ziektesymptomen of ‘preventief onderzoek’) en 2) je eigen gegevens (naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer).
  • Noteer op de buitenkant van het zakje ’t.a.v. Curiovet – meststaal’.
  • Deponeer het zakje in de bak in de hal aan de voordeur van de praktijk en bel of stuur ons een mailtje om te verwittigen dat je iets binnengebracht hebt.
  • Je factuur wordt je online toegestuurd.
  • Na het ontvangen van de betaling of wanneer je ons een bewijs van betaling kan voorleggen of doormailen, krijg je de resultaten van het mestonderzoek.

* Soms is het niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen welke stoelgang van welk dier is. In dat geval noteer je naast de diersoort, ‘mengmeststaal’.