Dierenarts voor chinchilla’s

Dierenarts voor chinchilla’s

Welkom bij onze uitgebreide gids over de zorg en gezondheid van jouw pluizige metgezel – de chinchilla!

Bij de dierenarts is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke behoeften van deze geliefde huisdieren.

Onze website biedt een schat aan informatie, variërend van voedingsadvies tot medische zorg, om ervoor te zorgen dat jouw chinchilla een lang, gelukkig en gezond leven leidt.

Ontdek waardevolle tips en richtlijnen om samen met jouw dierenarts de beste zorg voor je chinchilla te garanderen. Laten we samen streven naar het welzijn van deze charmante kleine wezens!

Alles over de chinchilla

Chinchilla’s zijn kleine, zachte herbivoren uit het Andesgebergte, bekend om hun sociale karakter en fascinerende gedrag. Ze leven het liefst in groepen, dus het is ideaal om ze samen met soortgenoten te huisvesten. Mannetjes en vrouwtjes kunnen samenleven, maar zorg ervoor dat je ongewenste nestjes voorkomt door sterilisatie/castratie of door ze met hetzelfde geslacht te plaatsen.

Een gezond dieet bestaande uit hooi, pellets en beperkte hoeveelheden groenten en fruit is essentieel. Hoewel chinchilla’s theoretisch gezien 15 tot zelfs rond de 20 jaar oud kunnen worden, zijn tand- en hartproblemen veelvoorkomend en kunnen ze de levensduur beïnvloeden. Regelmatige dierenartscontroles zijn dus belangrijk. Met de juiste zorg en aandacht kunnen chinchilla’s geweldige metgezellen zijn die jarenlang plezier bieden.

chinchilla info

Verzorging van chinchilla's

Ze leven van nature van (droge) grassen en onkruiden, vandaar dat hooi hun basisvoeding is. Daarnaast kan je 1 soeplepel geëxtrudeerde korrel per dag geven. Muesli-mixen zijn afgeraden vanwege hun slechte tandslijtage en de hoeveelheid suiker die ze gewoonlijk bevatten.
Gedroogde kruiden en wilgen- of fruitboomtakken zijn een mooie toevoeging aan hun dieet. Als bodembedekking is hennepvezel heel goed, aangezien het voldoende vocht opneemt en geurtjes elimineert. Bij het gebruik van een minder goede bodembedekking kunnen chinchilla’s last krijgen van poot ontstekingen of pododermatitis. Bij milde gevallen kan dit goed verholpen worden door het gebruik van lasertherapie, maar dan nog is het een proces van langere duur en niet zomaar op te lossen. Chinchilla’s nemen graag een zandbadje, dat mag dan ook niet ontbreken in hun verblijf. Als ze hun vacht niet goed kunnen verzorgen door regelmatig een zandbad te nemen en/of ziekte, krijgen chinchilla’s vaak last van schimmelinfecties.

Tandproblemen bij chinchilla's

Net als bij andere knaagdieren, zijn tandproblemen een veelvoorkomende reden om naar de dierenarts te gaan. Een halfjaarlijkse controle is dus
zeker aan te raden zodat er steeds tijdig ingegrepen kan worden bij het opduiken van problemen. Preventie blijft echter de beste behandeling, dus een geschikte voeding blijft uitermate belangrijk. Helaas ligt het vermoedelijk ook grotendeels aan de genetica van het diertje, waardoor preventie niet altijd mogelijk is. Door gebruik te maken van onze Cone Beam CT-scan, kunnen we ook bij deze dieren alle details van  tandproblemen zien. Met behulp van onze operatie loupebril, kunnen we zelfs op de kleinste diertjes opereren.

Ziektes bij chinchilla's

Een chinchilla kan absoluut niet goed tegen de warmte. Een airconditioner in de warme zomers is dan ook geen overbodige luxe. Een UV-lamp om hun vitamine D behoefte te voorzien is absoluut aan te raden. Vitamine D zorgt voor calciumopname, dus voldoende vitamine D vermindert het
risico op tandproblemen doordat er voldoende calcium aanwezig is om de tanden te onderhouden. Hartproblemen komen regelmatig voor bij chinchilla’s. Het tijdig opsporen van hartproblemen is van uitermate belang, dus kom zeker langs indien jouw chinchilla plotseling minder actief is. Kom zeker tijdig langs indien er iets opgemerkt wordt van ziekteverschijnselen, zoals minder eten, overmatig krabben of apathisch gedrag. Hou er rekening mee dat het prooidiertjes zijn en ze dus alle tekenen van verzwakking erg gaan verbergen, vaak tot het al ver geëscaleerd is. Kort op de bal spelen is dus de boodschap.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.