Dierenarts voor degoes

Dierenarts voor degoes

Welkom bij onze uitgebreide gids over de zorg en gezondheid van jouw pluizige metgezel – de degoe!

Bij de dierenarts is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke behoeften van deze geliefde huisdieren.

Onze website biedt een schat aan informatie, variërend van voedingsadvies tot medische zorg, om ervoor te zorgen dat jouw degoe een lang, gelukkig en gezond leven leidt.

Ontdek waardevolle tips en richtlijnen om samen met jouw dierenarts de beste zorg voor je degoe te garanderen. Laten we samen streven naar het welzijn van deze charmante kleine wezens!

Een degoe : jouw kleine huisgenoot

Een degoe, een dagactief knaagdier uit Chili, leeft in grote groepen en gedijt het best in gezelschap. Het is raadzaam om ze samen te huisvesten, zowel mannetjes als vrouwtjes.
Let op dat ongewenste nestjes voorkomen worden door tijdige sterilisatie/castratie of door ze met hetzelfde geslacht te houden. Degoes hechten zich sterk aan hun kooigenoten en kunnen diep treuren als ze alleen komen te zitten. Het introduceren van een nieuw vriendje vergt geduld en een geleidelijk proces, omdat ze soms kieskeurig kunnen zijn over metgezellen.

Met een levensverwachting van 5 tot 8 jaar is het belangrijk om ze een stabiele en gelukkige leefomgeving te bieden, inclusief voldoende ruimte, speelgoed en verrijking om hun natuurlijke gedrag te stimuleren.

Eten voor degoes

De basisvoeding van een degoe is voor het grootste deel hooi gesupplementeerd met een beetje groene groenten en gedroogde of verse kruiden. Daarnaast kan er gekozen worden om een koffielepel pellets per dag aan te bieden. Muesli-mixen zijn afgeraden vanwege hun slechte tandslijtage en de hoeveelheid suiker die ze gewoonlijk bevatten. Het is erg belangrijk om te vermijden dat een degoe te veel suikerrijke voeding krijgt omdat ze aanleg hebben tot het ontwikkelen van diabetes en overgewicht. Hierdoor is het ook best dat er vermeden wordt om fruit, suikerrijke groenten en/of andere suikerrijke snacks te geven.

Tandproblemen bij degoes

Bij degoes zien we heel vaak tandproblemen. Een halfjaarlijkse controle is dus zeker aan te raden zodat er steeds tijdig ingegrepen kan worden bij het opduiken van problemen. Preventie blijft echter de beste behandeling, dus een geschikte voeding blijft uitermate belangrijk. Helaas ligt het vermoedelijk ook grotendeels aan de genetica van het diertje, waardoor preventie niet altijd mogelijk is. Door gebruik te maken van onze Cone Beam CT-scan, kunnen we ook bij deze dieren alle details van tandproblemen zien. Met behulp van onze operatie loupebril, kunnen we zelfs op de kleinste diertjes opereren.

Gezondheid van degoes

Degoes kunnen perfect buiten gehouden worden, gegeven dat ze afgeschermd zitten van regen, wind en (overmatige) zon en dus voldoende geïsoleerde schuilplaatsen hebben. Als ze toch binnen zitten, is een UV-lamp om hun vitamine D behoefte te voorzien absoluut aan te raden. Vitamine D zorgt voor calciumopname, dus voldoende vitamine D vermindert het risico op tandproblemen doordat er voldoende calcium aanwezig is om de tanden te onderhouden.
 
Kom zeker tijdig langs indien er iets opgemerkt wordt van ziekteverschijnselen, zoals minder eten, overmatig krabben, apatisch of ander gedrag of een witte waas op het oogje. Hou er rekening mee dat het prooidiertjes zijn en ze dus alle tekenen van verzwakking erg gaan verbergen, vaak tot het al ver geëscaleerd is. Kort op de bal spelen is dus de boodschap.

Verzorging van degoes

Als bodembedekking raden we, zoals bij de meeste knaagdieren, ook hier hennepvezel aan. Degoes nemen graag een zandbadje om hun vachtje te
onderhouden, dus dat mag zeker ook niet ontbreken. Een groot loopwiel vinden ze meestal geweldig. Let wel op dat het loopwiel groot genoeg is
en het een is waar ze met een rechte rug in kunnen rennen, gewoonlijk iets van een 35 of 40 cm diameter, alsook dat er geen gaten in het rad zelf
zitten gezien ze hier in kunnen blijven vasthangen.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.