Dierenarts voor hamsters
Hamsters zijn kleine, omnivore knaagdieren waarvan er vele soorten bestaan. De twee meest gehouden hamstersoorten zijn dwerghamsters en goudhamsters.
De meeste hamstersoorten zijn eerder solitaire dieren en worden dus best alleen gehuisvest om vechtpartijen en onnodige stress te voorkomen. Zelfs bij de niet-solitaire hamstersoorten wordt er best geen ander dier zomaar bijgezet, gezien hamsters erg territoriaal zijn.
Hamsters leven gemiddeld tot 2 à 4 jaar oud.
Obesitas en diabetes bij hamster
Gezien hun gevoeligheid aan obesitas en diabetes, worden standaard muesli-mixen absoluut afgeraden. Ook te suikerrijke voeding en te veel snoepjes worden best zo veel mogelijk vermeden.
Er bestaan veel gezonde hamster mixen en korrels, zoals de van
(Dwerg)hamsterdroom van Bunny nature of de Complete Hamster van Supreme. Bied af en toe wat groenten en fruit aan. Ook hooi is een mooie toevoeging voor zowel het gebruik als nestmateriaal als voor het afslijten van de tandjes. Biedt, naast hooi, ook zeker nog voldoende andere knaagmateriaal aan zoals takken van wilgen- of fruitbomen.
Huisvesting bij hamster
Hamsters worden in de praktijk vaak véél te klein gehuisvest. Ondanks dat het kleine diertjes zijn, hebben ze wel nood aan een groot verblijf waar ze voldoende in kunnen exploreren graven en schuilen. Hoe groter het verblijf, hoe beter.
Zorg dat er zeker een 40 cm bodembedekking ligt zodat er voldoende gegraven kan worden. Hennepvezel is hiervoor uitermate geschikt. Biedt ook voldoende nestmateriaal aan zodat ze hun eigen schuilplekken kunnen versieren. Gewoon zijn gerbilariums erg geschikt voor hamster verblijven.
Hamsters maken in hun kooi graag gebruik van een groot wiel. Let wel op dat het loopwiel groot genoeg is en het een is waar ze met een rechte rug in kunnen rennen.
Hamsters en wangzakken
Zoals iedereen weet, kunnen hamsters heel veel in hun wangzakken verzamelen. Soms raakt deze voeding ingedikt terwijl het in de wangzak zit en krijgen ze hierdoor een wangzak impactie, waarbij het eten blijft vastzitten en begint te gisten – met alle gezondheidsgevolgen van dien.
Gelukkig kan dit onder verdoving vlot terug leeggemaakt worden. Veel hamsters kampen op latere leeftijd ook met tumorale processen. Ondanks dat
het zo’n kleine diertjes zijn, kunnen we dit gewoonlijk wel operatief weghalen door middel van microchirurgie (mogelijk gemaakt door het gebruik van onze loupebril).
Kom zeker tijdig langs indien er iets opgemerkt wordt van ziekteverschijnselen, zoals minder eten, overmatig krabben, een dikke wang, een gezwel, apathisch gedrag of een witte waas op het oogje. Hou er rekening mee dat het prooidiertjes zijn en ze dus alle tekenen van verzwakking erg gaan verbergen, vaak tot het al ver geëscaleerd is. Kort op de bal spelen is dus de boodschap.
Vragen of advies?
Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.