Dierenarts voor hamsters

Dierenarts voor hamsters

Welkom bij onze uitgebreide gids over de zorg en gezondheid van jouw pluizige metgezel – de rat!

Bij de dierenarts is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke behoeften van deze geliefde huisdieren.

Onze website biedt een schat aan informatie, variërend van voedingsadvies tot medische zorg, om ervoor te zorgen dat jouw rat een lang, gelukkig en gezond leven leidt.

Ontdek waardevolle tips en richtlijnen om samen met jouw dierenarts de beste zorg voor je rat te garanderen. Laten we samen streven naar het welzijn van deze charmante kleine wezens!

Een rat: jouw sociale huisgenoot

Tamme ratten zijn fantastische huisdieren. Ze zijn niet alleen lief en sociaal, maar ook zeer hecht aan hun verzorgers. Ratten zijn echter groepsdieren en kunnen ernstig lijden als ze alleen worden gehouden. Daarom is het sterk aanbevolen om ratten minstens één vriendje te geven als metgezel.

Het is fascinerend om te zien hoe ratten met elkaar omgaan en hoe ze communiceren. Ze spelen, slapen en verkennen samen, en zorgen zo voor elkaars welzijn. Dit sociale aspect is essentieel voor hun geluk en gezondheid.

Hoewel ratten bekend staan om hun korte levensduur van ongeveer 2,5 jaar, betekent dit niet dat ze minder waardevol zijn als huisdier. Integendeel, in die relatief korte tijd kunnen ze een diepe band opbouwen met hun verzorger en veel vreugde brengen in het huishouden.

Door ratten met minstens één soortgenootje te huisvesten, geef je ze de kans om een natuurlijk sociaal gedrag te vertonen en te genieten van het gezelschap van een vriendje gedurende hun leven.

Eten voor ratten

Ratten zijn omnivoor. Dit wil zeggen dat ze zowel dierlijke als plantaardige eiwitten eten. Om obesitas te voorkomen, raden we aan om zeker voldoende plantaardige eiwitten te geven door middel van een vooral plantaardige korrel te kiezen en door ze een kleine portie groenten per dag aan te bieden. Als dierlijke eiwitbron kan er geopteerd worden om vooral insecten aan te bieden. Black soldier fly/zwarte soldaat vliegen larven of pasta worden heel graag gegeten en zijn een zeer gezonde bron van proteïne. We raden het gebruik van de meeste muesli mixen af. Een gezonde korrel is bijvoorbeeld de Complete Rat van Versele Laga, de Supreme Science Rat of de de mix van Bunny Nature voor ratten (één van de weinige mixen die we aanraden).

Tandproblemen bij ratten

Bij ratjes zien we regelmatig tandproblemen. Als je merkt dat je ratje trager eet of kieskeuriger eet, is klinisch onderzoek absoluut aan te raden.
Enkele veel voorkomende ziekteverschijnselen zijn onder andere een piepende (neus)ademhaling, rode uitvloei uit de neus, overmatig krabben en plattere stoelgang. Al deze symptomen zijn een reden om spoedig op consultatie te komen. Hou er rekening mee dat het prooidiertjes zijn en ze dus alle tekenen van verzwakking erg gaan verbergen, vaak tot het al ver geëscaleerd is. Kort op de bal spelen is dus de boodschap.

Steriliseren van ratten

Bij mannetjes merken we dat een castratie chronische stress kan verminderen. Bij vrouwtjes is een sterilisatie ook aan te raden omwille van het hoge percentage vrouwelijke ratjes dat met baarmoedertumoren, melkkliertumoren en baarmoederontstekingen te kampen krijgt op latere leeftijd.

Verzorging van ratten

Een goede rattenkooi is eerder hoger dan breed, zodat ratjes goed kunnen klimmen, en heeft minstens even veel schuilplaatsen en hangmatjes als er diertjes in zitten. Als bodembedekking is hennepvezel of de samengeperste papierkorrels zoals die van Back to Nature heel goed. Bij ratten is het ook belangrijk om ze tochtvrij te huisvesten gezien hun gevoeligheid aan luchtwegproblemen.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.