Dierenarts voor konijnen

Dierenarts voor konijnen

Welkom bij onze uitgebreide gids over de zorg en gezondheid van jouw pluizige metgezel – het konijn!

Bij de dierenarts is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke behoeften van deze geliefde huisdieren.

Onze website biedt een schat aan informatie, variërend van voedingsadvies tot medische zorg, om ervoor te zorgen dat jouw konijn een lang, gelukkig en gezond leven leidt.

Ontdek waardevolle tips en richtlijnen om samen met jouw dierenarts de beste zorg voor je konijn te garanderen. Laten we samen streven naar het welzijn van deze charmante kleine wezens!

Wat mag een konijn eten?

Konijnen zijn herbivore dieren. De basisvoeding van een konijn is voor 80% een goede kwaliteit hooi (dat er groen uitziet, niet samengeperst is en fris ruikt) en voor 15% groene groenten (kool, sla, andijvie, witlof… suikerrijke groenten – dus ook wortels!- en fruit worden best als snoepje behandeld).De overige 5% van het dieet van een konijn kan opgevuld worden met een soeplepel per kilogram dier samengeperste korrel per dag.
In de praktijk
verkopen we verschillende merken kwalitatieve pellets en heel het gamma van Oxbow hooi, een kwalitatief zeer goed hooi. Spring gerust eens binnen doorheen de week tussen 9.30 -17u (of later/vroeger op afspraak) en spreek één van onze dierenartsassistenten aan voor meer uitleg.
Een
absolute no-go voor konijnen is muesli mixen. Deze leiden tot overgewicht en gigantische tandproblemen. Geef deze dus zeker niet. Konijnen drinken gewoonlijk beter uit een drinkbakje dan uit een drinknippel, maar een bakje wordt gemakkelijk omgestoten. Daarom raden we aan om beide te voorzien zodat ze altijd water ter beschikking hebben.

wat mag een konijn eten

Steriliseren van konijnen

Konijnen zijn groepsdieren en worden steeds best samen gehuisvest. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje met een gesteriliseerde voedster. Twee dieren van hetzelfde geslacht zullen, vroeg of laat, gewoonlijk beginnen te vechten, zelfs na jaren van bij elkaar te zitten.
Het
is absoluut aan te raden om vrouwelijke dieren te steriliseren, aangezien tot 80 % van de dieren boven vier à vijf jaar baarmoedertumoren krijgt. Dit zijn agressieve tumoren die makkelijk uitzaaien naar de longen. Eens uitgezaaid, valt het dan ook niet meer te behandelen en geldt er een zeer slechte prognose. Vaak is er wel wat angst voor het opereren van een konijn, maar in de praktijk is het risico van een operatie – op een gezond dier – zeer klein omwille van onze aangepaste anesthesie-protocollen. Bij een verzwakt dier wordt het risico per dier en per situatie ingeschat.

Verzorging van konijnen

Konijnen hebben veel beweging nodig voor zowel hun fysieke als mentale gezondheid. We raden aan minstens 2 vierkante meter te voorzien per dier. Dit zal echter meer moeten zijn indien het om reuzenkonijnen gaat. Ook moet er voldoende ruimte in de hoogte zijn zodat ze op hun achterste poten kunnen gaan staan. Daarnaast hebben ze minstens één schuilhok per dier nodig. Als bodembedekking raden we hennepvezel aan (indien een strooibare bodembedekking nodig is), of kan er gebruikgemaakt worden van puzzelmatten of yogamatten om te vermijden dat de last krijgen van pododermatitis of zere hakjes. Let alleen op dat ze hier niet te veel aan knabbelen en dat het dus geen obstructies veroorzaakt. Rechtstreeks op het gras of op de aarde bij buitenkonijnen is uiteraard ideaal.
Konijnen kunnen goed tegen de kou – indien ze hun wintervacht hebben en de seizoenswisseling dus meegemaakt hebben buiten -, maar niet goed tegen de warmte. Voorzie bij buitenkonijnen dus steeds voldoende schaduwplekken en bij voorkeur de mogelijkheid om zich onder te graven. Een Coolpod (beschikbaar in de praktijk) is aan te raden bij hoge temperaturen. In de winter kan er in het hok stro gelegd worden voor isolatie. Bij erg koude temperaturen kan er gebruikgemaakt worden van een Snuggle Safe (beschikbaar in de praktijk).

Tandproblemen bij konijnen

Ook bij konijnen is het meest voorkomende probleem een tandprobleem. Enkele ziekteverschijnselen van tandproblemen zijn bijvoorbeeld abnormale keutels hebben, trager eten, tranende ogen, meer speekselen en selectief eten. Een konijn dat al twaalf 12 uur niet gegeten heeft, is altijd een spoedgeval. Begin nooit op eigen houtje met het dwangvoeren van je konijn. Indien het maag-darmstelsel plat ligt en niet meer voeding
verteert, lopen ze dan risico om een overvulde maag te krijgen omdat ze overtollige voeding niet kunnen uitbraken zoals bij de mens.

Ziektes bij konijnen

Konijnen met een plakpoep behandel je best preventief tegen myiasis (madeninfestatie) met myiasis spray, zeker tijdens de warmere maanden. Een konijn met myiasis is een spoedgeval waarmee je zo snel mogelijk moet langskomen, gezien maden op korte tijd heel veel schade kunnen veroorzaken.
Preventie blijft de beste behandeling. Vaccineer jaarlijks jouw konijnen tegen RHD (1 en 2) en myxomatose. Dit zijn erg besmettelijke ziektes waarvan de sterftepercentages erg hoog liggen. Tijdens deze jaarlijkse controle wordt je konijn ook ineens van kop tot teen nagekeken. Bij senior konijnen (boven de 6 jaar) kom je best 2 keer per jaar zodat we vroegtijdig gezondheidsproblemen kunnen opsporen. Hou er rekening mee dat het prooidiertjes zijn en ze dus alle tekenen van verzwakking erg gaan verbergen, vaak tot het al ver geëscaleerd is. Kort op de bal spelen is dus de boodschap.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.