Dierenarts voor pluimvee
Kippen zijn een veelvoorkomend huisdier en worden gewoonlijk buiten gevestigd. Er zijn vele kippenrassen, van een doorsnee legkip tot een zijdehoen, allen verschillende kleuren en groottes. Het zijn erg sociale dieren die best in groep leven, al kunnen ze wel heel lelijk doen naar elkaar toe tijdens een conflict.
Merk je op dat er een kip uitgestoten wordt uit de groep? Breng ze dan in veiligheid en kom zo snel mogelijk langs indien er wonden opgemerkt zijn. ‘s Nachts kan de kip, indien ze in goede gezondheid is, terug in het hok gezet worden en kan je ze dus herintroduceren.
Veelvoorkomende kwaaltjes en behandelingen bij kippen
De intelligentie van een kip wordt vaak onderschat, maar in werkelijkheid zijn het vaak erg slimme dieren die nood hebben aan voldoende verrijking.
Het zijn scharreldieren, dus het is belangrijk dat ze dit gedrag kunnen blijven uitoefenen. Voorzie ook een groot genoegen met een binnenhok/nachthok waar ze ‘s nachts op stok kunnen en kunnen schuilen bij ongewenste weersomstandigheden.
Er zijn allerlei kwaaltjes waar kippen wel regelmatig mee te kampen kunnen hebben, zoals bloedluis, vederluis, kalkpoten en trichomonas. Voor het meeste van deze aandoeningen zijn er simpele en efficiënte oplossingen en moet je dus niet overgaan tot omslachtige en langdurige huis-tuin-en-keukenbehandelingen, zoals het insmeren van de poten van de kip met vaseline.
Het product dat tegen bloedluis werkt, exzolt, is vrij verkrijgbaar in de praktijk. Appelazijn voor in het water, ter preventie van trichomonas, is ook verkrijgbaar. Overige medicatie voor andere parasitaire aandoeningen is niet vrij verkrijgbaar en vereist dus eerst een diagnose en hiervoor moet je dus eens langskomen met één of meerdere van de zieke kippen.
Legkippen
Kippen die teveel (vers gemaaid) gras eten, kunnen te kampen krijgen met een kropimpactie waardoor ze niet voldoende hun eten meer kunnen verteren. In milde gevallen kan dit medicamenteus opgelost worden, maar soms moet dit ook operatief verholpen worden. Bijna alle legkippen krijgen vanaf de leeftijd van drie jaar problemen aan het legapparaat. Bij infecties kan dit medicamenteus behandeld worden, bij tumoren wordt er best operatief ingegrepen. Indien leg problemen zich blijven voordoen, kan er geopteerd worden om gebruik te maken van een implantaat dat het legapparaat stil legt.
Meststaal
Het is aan te raden om minstens één keer per jaar een preventief mestonderzoek te laten uitvoeren zodat er snel ingegrepen kan worden indien er een parasiet aanwezig is. Dit mag een mengmeststaal (van alle kippen samen) zijn of een individueel meststaal, liefst zo vers mogelijk. Breng je graag eens een meststaal binnen of vertoont jouw kip ziekteverschijnselen? Aarzel dan niet om contact op te nemen! “
Vragen of advies?
Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.