Dierenarts voor vogels

Dierenarts voor vogels

Wereldwijd zijn er meer dan 10 000 vogelsoorten beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Er zijn dus vogels in alle mogelijke maten en kleuren, van de reusachtige struisvogel tot de kleurrijke kolibrie. Niet alle vogelsoorten zijn even geschikt als huisdieren en rond het houden van sommige vogelsoorten, zoals roofdieren, is er strenge wetgeving en zijn er soms ook vergunningen nodig.
De meest gehouden vogelsoorten zijn papegaaiachtigen, zangvogels en pluimvee. Hieronder een overzicht van de drie onderverdelingen.

Belang van juiste voeding bij vogels

Juiste voeding is heel belangrijk voor papegaaien en zangvogels. Een zaadmengsel is nooit een volledige of geschikte voeding.

Vogels kunnen bovendien erg selectief zijn en gaan er tussenuit halen wat ze het liefste eten, met als gevolg dat ze met bepaalde tekorten komen te zitten. Zo zijn zonnebloempitten een geliefde snack, maar volstaan ze absoluut niet als volledige voeding. Ze zijn hoogstens een snoepje.

Om tot een volledige voedingspatroon te komen, moet je dagelijks groenten en fruit geven en één keer per week eivoer. Er zijn enkele compelete papegaaien- of zangvogelvoeren op de markt. Zo heb je de Harrison’s of Lafeber pellets of de Lafeber Nutriberries. Pellets zijn uniforme, samengeperste korrels met allemaal eenzelfde samenstelling.

In principe is dit hetgeen we aanraden gezien je dan zeker bent van dat ze geen tekorten gaan hebben. Het andere alternatief voor een gezonde voeding is dan de Nutriberries. Deze zijn ronde ballen met een (gezonde) mengeling van zaadjes, groenten en fruit die bij elkaar zijn samengeperst. Ze moeten dit zelf nog helemaal uit elkaar halen en het vormt dus ook een leuke uitdaging voor hun!

Zo is het dus voeding en verrijking in één. Bij een vogel die al een lange tijd eenzijdige voeding krijgt zoals te veel zonnebloempitten of die uitsluitend zadenmengelingen kreeg, is het meestal gemakkelijker om over te schakelen naar Nutriberries. Hierna kan er, indien gewenst, wel verder overgegaan worden naar een uniforme pellet.

 

Huisvesting bij vogels

Naast voeding is huisvesting heel belangrijk voor hun gezondheid. De kooi moet ruim genoeg zijn zodat ze voldoende kunnen bewegen, maar het beste is dat je je vogel dagelijks uit de kooi laat zodat hij op verkenning kan binnenshuis of (via een vogel harnas) buiten.

Gebruik geen kooien die gemaakt zijn uit gecoate metalen, omdat hierdoor intoxicaties kunnen ontstaan als ze aan de tralies knauwen. Zorg dat de kooi in een lichtrijke, tochtvrije ruimte staat. Aangezien dampen van teflon giftig zijn, zet je de kooi ook best niet in de keuken. Rook ook zeker nooit in het bijzijn van een vogel, gezien ze een erg gevoelig luchtwegstelsel hebben. Als bodembedekking gebruik je best papier of bark. Let wel op dat ze dit niet opeten.

Speelgoed bij vogels

Aangezien papegaaien en zangvogels in de natuur heel veel bezig zijn met foerageren en ze heel stressgevoelig zijn, is verrijking door middel van foerageer speelgoed heel belangrijk. Zo blijven ze bezig en worden ze voldoende mentaal uitgedaagd. Voorzie dus voldoende speelgoed! In de praktijk hebben we enkele speelgoedjes beschikbaar voor vogels.

Gezondheidszorg bij vogels

Bij papegaaien komen enkele virale en bacteriële infecties voor die ze (al dan niet latent) kunnen meedragen en plots ziek kunnen worden. Alle vogels kunnen bovendien ook drager zijn van Chlamydia of papegaaienziekte. Daarom raden aan om een preventieve screening via pcr uit te laten voeren na het aanschaffen van een nieuwe vogel. Dit kan gewoon tijdens een consultatie uitgevoerd worden in ons labo. Bij vogels die buiten gehouden worden is het belangrijk om minstens twee keer per jaar een mestonderzoek te doen, om parasitaire infecties op te sporen. Ook bij zangvogels, die gevoelig zijn aan parasitaire darminfecties, geldt dit advies. Bij zangvogels zien we ook vaak vedercysten. Deze zijn operatief te verwijderen, vaak met behulp van onze loupebril. Merk je op dat jouw vogel ineens zich slechter voelt, zwaar ademt en/of slecht uitziend verenkleed heeft? Kom dan zeker tijdig langs.

Heb je wat vragen over hoe je best het omschakelen van voeding kan aanpakken of welke verrijking geschikt is? Maak je je zorgen om uw gevederde vriend? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.